HET GEBRUIK VAN MONDKAPJES

In tijden van het coronavirus halen mensen alle persoonlijkebeschermingsmaterialen uit de kast om zichzelf van goede hygiëne te voorzien. Je handen wassen met handzeep en je handen gedurende de dag desinfecteren met  alcoholgel en desinfectiespray is een goede hygiëne. Ook lopen er mensen rond met mondkapjes op. Nog lang niet de meerderheid. De grote vraag is of dit nodig is en waarom dit nodig is. Veel mensen vinden het maar een raar gezicht, terwijl anderen het dragen omdat het bescherming biedt. Het RIVM raadt de maskers aan voor medisch personeel. Het is overigens niet verboden om er zelf een aan te schaffen. Als je een mondkapje draagt is het handig om te weten wat de werking is van dit masker. Bij het gebruik van het mondmasker is je eigen veiligheid niet gegarandeerd. Wel de veiligheid van je omgeving. Het textiele masker bedekt de mond en de neus waardoor het als een luchtfilter werkt, maar alleen van binnen naar buiten. Alles wat je uitademt, komt er gefilterd aan de andere kant uit. Mocht jij het virus bij je dragen, dan verklein je de kans om dit door te geven aan je omgeving bij het gebruik van een mondkapje. Voor jezelf kán het een beetje veiligheid geven, maar pas op! Het virus wordt doorgegeven door bacteriën en die kan je nog steeds aanraken/ krijgen door middel van consumptie spetters. Als je het goed draagt kunnen de schadelijke stoffen worden buitengesloten. Maar als je een mondmasker hebt en het niet goed draagt kan het zijn dat je alsnog mensen kan infecteren. Hoe draag je deze goed? Hieronder staat beschreven wat handig is om te weten bij het dragen van een mondkapje, welke soorten mondbescherming er zijn en welk mondkapje je kunt kopen.

HANDIG OM TE WETEN BIJ HET DRAGEN VAN MONDKAPJES

Als je een mondmasker koopt, maar het niet goed draagt kan je alsnog mensen en jezelf infecteren. Er zijn verschillende soorten mondmaskers te koop, maar niet elk mondkapje beschermd even goed. Zelfgemaakte kapjes bieden geen volledige bescherming, maar schijnveiligheid. Het mondkapje goed op en af zetten is ook een risico, zorg dat je handen gewassen zijn voordat je het masker opzet en zorg bij het verwijderen dat je het kapje niet aanraakt, maar via de oor elastiekjes verwijderd. Het mondkapje mag niet aan de voorkant worden aangeraakt. Het goed schoonmaken  van ruimtes, deurklinken en handen draagt ook bij aan een goed hygiëne, dit is net zo belangrijk als het dragen van een mondkapje. Advies nodig? Fayon schoonmaakgroothandel helpt u graag!

Je hebt twee soorten maskers: operatiemasker en de maskers met een speciaal ventiel, de FFP-maskers. Operatiemasker: Deze heeft meerdere stoflagen en beschermt tegen grote speekseldruppels van jezelf en anderen. FFP-maskers: Deze beschermt de drager ook tegen microscopisch kleine deeltjes en wordt vooral gedragen door medisch personeel. Je hebt hier in FFP1 t/m 3. Het verschil zit hier in de materiaaldikte. Hoe hoger het getal, hoe dikker het materiaal. Opdoen van een masker: Zorg tijdens het opdoen van je masker dat je handen en je gezicht schoon zijn. Raak de binnenkant niet aan tijdens het opdoen en zorg dat het masker tegen je gezicht zit aangesloten. De meeste maskers hebben een metalen strip die je kunt vormen naar de vorm van je neus, zodat het volledig tegen je gezicht aan zit. Het bandje aan de achterkant moet op de kruin en in de nek. Gevolg van het niet goed dragen van een masker: Jezelf infecteren. Een masker die aan de zijkanten open is, zorgt niet voor genoeg bescherming tegen het virus. De deeltjes kunnen nog steeds aan de zijkanten binnendringen. Als je het masker opzet zonder je handen eerst gedesinfecteerd te hebben, infecteer je je masker en daarmee ook jezelf. Ook als je het masker steeds aanraakt is de kans dat je je masker infecteert ook groter.

✓ Mondkapjes hebben een maximale gebruiksduur van 8 uur. Als het mondkapje beschadigd of als je moeite krijgt met ademen, is deze ook aan vervanging toe.

✓ Gooi je mondkapje weg na gebruik, zodat je deze niet weer een keer gebruikt.

✓ Als je een baard hebt sluit het mondkapje niet goed aan je gezicht, pas hier op.

✓ Het mondkapje gebruiken tegen het virus heeft alleen nut als deze een filterklasse van minimaal FFP2 heeft.

✓ Koop een mondkapje op een betrouwbare site. 

✓ Pas op voor sites die mondkapjes aanbieden met leuke prints erop. Deze bieden vaak niet genoeg bescherming tegen het virus.

Heb je een vraag?

Deze kun je vinden door in je account naar ‘Mijn bestellingen’ te gaan en te klikken op ‘Bekijk bestelling’ van de bestelling waarvan je de factuur wilt inzien of downloaden. Hier kun je de factuur bekijken en downloaden.

We geven je 14 dagen retourrecht op onze producten om welke reden dan ook. “ Gewoon” is dus ook een goede reden! We accepteren alleen retouren die vooraf online zijn aangemeld. Die link staat op de retouren uitleg pagina. Of via je account. In je account klik je op ‘ mijn retouren’ en kun je per bestelling aangeven welk product je wilt terugsturen. Let er wel op dat zodra je de melding krijgt dat het product niet geretourneerd kan worden dit ook echt niet mogelijk is. Dan zit je of buiten de retourtermijn of er zit een restrictie op het product.